maanantai 7. toukokuuta 2012

Teriyakilohi



Voi damn, huomasin vasta että mun hiljaiselon aikana eli reilun kuukauden ajan blogin etusivulla on pönöttänyt kuva hernaripurkista! No, toisaalta se kuvaa kulunutta kuukautta hyvin: ei ole oikein ruoanlaitto innostanut. Ja jos olenkin tehnyt jotain muuta kuin lämmittänyt hernekeittoa tai työntänyt uuniin pakastepitsaa, niin se ei todellakaan ole ollut mitään maininnan arvoista.

Nyt yritän ryhdistäytyä. Sain palan luomunaudan keittolihaa ja tällä hetkellä uunissa kypsyy burgundinpata. Tunnen itseni sangen ehtoisaksi emännäksi herkkutuoksuja nuuhkiessani ja viintä siemaillessani. Teriyakilohesta piti kuitenkin kirjoittamani eli asiaan.

Tuorein WWF:n kalaopas kehottaa välttämään Itämeren villiä ja chileläistä kasvatettua lohta sekä ostamaan harkiten kasvatettua norjalaista lohta. Kannustan sinua, hyvä lukija, toimimaan näiden suositusten mukaan.

Teriyakilohi on helppo ruoka, johon löytyy ohjeita pilvin pimein. Itse asiassa valmiita teriyakisoossejakin taitaa löytyä pilvin pimein. Kokkauspaaston jälkeen oli kuitenkin mukava palata kauhan varteen juuri tällaisella simppelillä kalaohjeella.


  • Jostain syystä Jyväskylästä on todella vaikea löytää miriniä, joten korvaan sen yleensä sakella. Sake on siitä kätevä ruoanlaittoviinas, että se säilyy avattuna pitkään ja sillä voi korvata valkoviinin monessa ruoassa. Mulla onkin aina sakepullo jemmassa ja käytän sitä erityisesti kalaruokiin. Olen korvannut valkoviinin sakella ihan risotossakin, mutta älkää taivaan tähden kertoko italialaisille tästä pyhäinhäväistyksestä.


Teriyakilohi 4:lle

600 g nahatonta ja ruodotonta lohta leikattuna 4 palaan

Marinadi:
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl miriniä tai sakea
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl raastettua inkivääriä
2 rkl hunajaa

Lisäksi:
reilusti tuoretta korianteria tai ruohosipulia
(paahdettuja sesaminsiemeniä)

Sekoita kaikki marinadin ainekset. Jos hunaja ei ole juoksevaa, sekoita ainekset kattilassa ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes hunaja sulaa.

Asemoi kalapalat muovipussiin, kaada (jäähtynyt) marinadi päälle, purista ilmat pussista, solmi se ja anna marinoitua 1-24 tuntia.

Nosta lohi uunipellille ja kuivaa taputtele kevyesti talouspaperilla. Paista 215 asteessa 12-15 minuuttia. Voi tämän kypsentää grillissäkin.

Keitä halutessasi marinadia kattilassa kasaan ja tarjoa valmiin lohen kanssa kastikkeena.

Lohen päälle reilusti korianteria tai ruohosipulia (sekä sesaminsiemeniä) ja sitten vaan ääntä kohti. 

1 kommentti:

  1. Tein teriyakin korvaten hunajan fariinisokerilla. Qvinoan kanssa loistava ateria!

    VastaaPoista